10 Mayıs 2009 Pazar

Fenerler - Bölüm 7




Seyir kararlarınızı etkileyeceği için gemilerde kullanılan farklı seyir fenerlerini bilmek ve karanlıkta gördüğünüz ışıkları nasıl tanımlayacağınız önemlidir.

Aklınızdan çıkarmayın; seyir fenerleri sabittir, çakar değil! (İstisnalardan biri çakar hoverkraft fenerleridir.) Böylece fenerler ve sabit cisimler üzerindeki ışıkların çakarlı olması bir karakter oluşturmak içindir.

Bir sürü kafa karıştıran fenerle
karşılaşacaksınız. Farklı ayırt edin. Hangilerinin gemi olduğunu (hareket eden) ve hangilerinin problem olabileceğini çözümleyin. Su üstündeki hızı belirten borda fenerlerine dikkat edin! Şu kuralları kullanın: sizin sancak tarafınızda (yeşil)yeşil borda feneri görünen ve iskele tarafınızda (kırmızı) kırmızı borda feneri görünen gemiler büyük bir ihtimalle çatışma rotanızda değiller!

Önce sancak tarafınızdaki kırmızı borda fenerlerine sonra da iskele tarafınızdaki yeşil borda fenerlerine odaklanın.

Önemli not! Eğer bir geminin hem kırmızı ve hem de yeşil borda fenerlerini aynı anda görüyorsanız, o gemi tam üstünüze geliyor demektir!

En üstteki örnekte, A neta geçerken (kırmızı kırmızıya), B, C ve D muhtemel tehlikelidir çünkü kırmızıları yeşil tarafınızda, yeşilleri de kırmızı tarafınızdadır. B gemisi silyon fenerleri görülmediğinden sadece yelken açmış bir yelkenli olabilir, öte yandan üst üste iki silyon feneri C'nin yolunuz üstündeki bir römorkör olduğunu gösterir. D gemisi yedeğindedir. Uzak durunuz!


Bir de balıkçı tekneleriyle çok karşılaşılan, tekne dönüşlerine kendinizi alıştırmalısınız. Sağdaki şekilde görüldüğü gibi iki silyon feneri bunun ipucunu verecektir.

Tüm gemilerin beyaz bir pupa feneri vardır; tek istisna şekil 57'de görüldüğü gibi ek bir sarı pupa feneri bulunan römorkörlerdir. Bu yüzden sabit bir fener gördüğünüzde bu genellikle ya bir pupa feneri, ya boyu 50 metreden küçük demirde olan bir gemi yada boyu 7 metreden küçük bir teknedir.

Önemli! Gece uzaklık saptamanın çok zor olduğuna dikkat ediniz; bilhassa üç rengi aynı anda gördüğünüz yelkenli teknelerde! (tümü direk başında)

Boyu 50 metreden fazla olan motorlu gemilerin yol alırken önceki arkadakinden aşağıda iki silyon feneri göstermesi istenir. Önemli! 50 metreden küçük gemiler mecburiyet olmasa da iki silyon bulundurabilir.

Römorkörler biri diğerinin üstünde iki silyon feneri göstermek zorundadır. Yedeklemesi 200 metreden fazlaysa üst üste üç silyon feneri göstermesi gerekir.

20 metreden küçük tekneler kombine seyir fenerlerini direkte veya pruvada kırmızı/yeşil olarak yada direğin tepesinde üç renk olarak takabilirler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder